top of page

DURF op de gemeenteraad van 28 april

  • Foto van schrijver: Thijs Deklerck
    Thijs Deklerck
  • 29 apr
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 30 apr

Afgelopen maandag zat DURF opnieuw mee aan tafel in de gemeenteraad. We werkten een eigen voorstel uit dat unaniem werd goedgekeurd en hadden zoals steeds ook tussenkomsten bij andere onderwerpen. Hieronder lees je een kort overzicht.


Lichtervelde als Hartveilige Gemeente

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Daarom stelde DURF voor om van Lichtervelde een Hartveilige Gemeente te maken. We werkten een voorstel uit dat unaniem werd goedgekeurd.


Wat betekent dit? Overal in Lichtervelde moeten voldoende AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillators) aanwezig zijn op goed bereikbare plekken. Zo’n toestel kan levens redden door het hart opnieuw op gang te brengen via een elektrische schok.


Vandaag zijn sommige toestellen, zoals die in het woonzorgcentrum en OC De Schouw, enkel toegankelijk tijdens de openingsuren. Wij vragen om deze naar buiten te verplaatsen zodat ze 24/7 beschikbaar zijn - dag en nacht dus.


Daarnaast wil DURF extra toestellen laten plaatsen aan het station en het Beverbos. Dat zijn drukbezochte locaties die vandaag te ver van een AED verwijderd liggen. Een bijkomende analyse is nodig om andere blinde vlekken in kaart te brengen en extra AED-toestellen te voorzien.


Tot slot moet de gemeente ook investeren in opleidingen, zodat ten minste 10% van de medewerkers weet hoe ze met een AED-toestel aan de slag kunnen om levens te redden.


DURF bereidde dit voorstel inhoudelijk voor en bracht het ter stemming op de gemeenteraad. Het schepencollege gaat nu aan de slag met ons goedgekeurde plan. We volgen dit uiteraard van nabij op.


DIFTAR op het containerpark

Vanaf juni start een nieuw systeem op het containerpark: DIFTAR. Je betaalt dan afhankelijk van hoeveel en welk soort afval je aanlevert. Het systeem sluit perfect aan bij het principe ā€˜de vervuiler betaalt’, waar DURF volledig achter staat.


Toch wringt er iets: Huishoudens betalen nu ook nog een vaste milieubelasting, los van hoeveel afval ze produceren. DURF vindt dat deze vlakke belasting overbodig wordt door DIFTAR en riep op om ze af te schaffen. Jammer genoeg ging het schepencollege daar niet op in.


De milieubelasting is trouwens oneerlijk voor alleenstaanden. Zij betalen 41 euro per jaar. Dat is veel, in vergelijking met gezinnen die 52 euro betalen. Voor DURF een extra reden om de belasting af te schaffen.


Onduidelijkheid over fuiven

DURF vindt het belangrijk dat jongeren in Lichtervelde lokaal, veilig en betaalbaar kunnen fuiven. Vandaag is dat moeilijk.


Zo blijkt er veel onduidelijkheid over het gebruik van JOC De Lichting. Jongeren die daar een fuif willen organiseren krijgen vaak een "nee" te horen, terwijl andere verenigingen blijkbaar wƩl toestemming krijgen. DURF vroeg om opheldering. De burgemeester bevestigde: fuiven zijn niet toegelaten in het JOC. Als er toch eentje doorging, wordt dat onderzocht.


Bovendien mogen jeugdverenigingen volgens het college ook geen fuiven houden in hun eigen lokalen. De enige mogelijke zaal blijft De Zwaan, maar dat creƫert volgens ons een ongezond monopolie. In OC De Schouw kan slechts een beperkt aantal fuiven plaatsvinden onder strikte voorwaarden. DURF zal dit dossier verder opvolgen.


Magere rapportering over klimaatacties

Lichtervelde ondertekende het Lokaal Energie en Klimaatplan en engageert zich daarbij om tegen 2030 enkele ambitieuze klimaatdoelen na te streven en hier elk jaar over te rapporteren aan de gemeenteraad.


Het rapport was echter beperkt tot een overzicht van de gedane investeringen. We bleven vooral op onze honger zitten wat betreft de imact van deze investeringen. Hoeveel CO2-uitstoot werd bespaard? Hoeveel bomen per inwoner werden geplant? Zijn we op de goede weg om de ambitieuze doelstellingen te halen?


Het college beloofde om bij de volgende rapportering ook deze impact gegevens op te nemen.





bottom of page