Tijdens de gemeenteraad van maandag 25 juni trokken de DURF partijen (SOMM, N-VA en Open VLD) opnieuw aan hetzelfde zeel. Onze gemeenteraadsleden stemden tegen de uitbesteding van de keuken van het woonzorgcentrum naar Menen. Helaas stemde de volledige CD&V meerderheid in met het voorstel, waardoor het werd goedgekeurd.
Waarover gaat het?
Het schepencollege onderhandelde een samenwerkingsovereenkomst voor de werking van de grootkeuken, tussen het Lichterveldse woonzorgcentrum 't HOF en het woonzorgcentrum van Menen.
Samengevat komt het er op neer dat er vanaf 6 januari geen maaltijden meer bereid zullen worden in het Lichterveldse woonzorgcentrum. In de plaats zullen maaltijden geleverd worden die bereid werden in de keuken van het woonzorgcentrum van Menen.
Waarom is het geen goed idee?
Als DURF vinden we de uitbesteding van de keuken aan Menen een slechte keuze.
Hier onder vatten we de gedeelde argumenten samen die SOMM, N-VA en Open VLD aanbrachten op de gemeenteraad tegen het uitbesteden van de keuken.
Wankel contract
Het contract dat de samenwerking afsluit bevat onvolledigheden en zaken die voor interpretatie vatbaar zijn. Dit is een enorm risio voor een contract dat voor 8 jaar loopt en een waarde heeft van 4 miljoen euro.
Alle constructieve voorstellen vanuit DURF om het contract te verbeteren werden van tafel geveegd door de meerderheid.
Reputatie
De huidige keuken met eigen koks heeft een uitstekende reputatie en is het kroonjuweel van de werking van het woonzorgcentrum.
Kwaliteit en flexibiliteit
De kwaliteit van dagvers in huis klaar maken wordt altijd hoger ingeschat dan extern aangeleverde maaltijden.
De keuken verliest aan flexibiliteit als deze afhankelijk wordt van Menen. Het valt af te wachten hoeveel er rekening gehouden zal worden met de vraag van de bewoners van het Lichterveldse woonzorgcentrum om inspraak te hebben bij het opstellen van de menu.
Er wordt geopperd dat de samenwerking met Menen als voordeel heeft dat ook Lichervelde gebruik kan maken van de diëtist van Menen. Daarvoor is volgens ons geen samenwerking met Menen nodig, er zou ook in Lichtervelde een (deeltijdse) diëtist aangeworven kunnen worden.
Personeel
Het is niet duidelijk hoe de job van het huidige keukenpersoneel van Lichtervelde (4 mensen) er in de toekomst uit zal zien.
Capaciteit
De huidige keuken van Lichtervelde kan meer maaltijden aan. Het geplande extra aantal bedden (22) zou dus geen probleem mogen zijn.
Kostprijs
De totale kost per maaltijd zal duurder worden: Van 6,44 euro naar 9,33 euro.
De prijs voor bezoekers aan het restaurant blijft 7 euro per maaltijd. Er zal dus met structureel verlies verkocht worden.
Klimaat
Dagelijks transport tussen Menen en Lichtervelde zorgt voor onnodige uitstoot en is slecht voor het klimaat.
Lokale economie
Er wordt niets meer aangekocht bij Lichterveldse leveranciers.